Het ministerie betwijfelde of het wettelijk wel mocht maar laat een Eindhovens project met een basisinkomen voor kwetsbare jongeren nu toch ongemoeid. De gemeente Eindhoven kan daarom door met Bouwdepot.

Het doel van het project Bouwdepot is financiële rust bieden aan de jongeren zodat die stappen kunnen zetten naar een zelfstandige toekomst. Het gaat dan om kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld vanwege een problematische thuissituatie. Bij de Eindhovense proef krijgen dertig jongeren tussen de 18 en 21 jaar een basisinkomen van 1050 euro. Die rust moet ze alsnog een eerlijke kans geven op een betere toekomst.

Twijfels bij rechtmatigheid

Het project ging, na een eerdere succesvolle kleine proef, in september van start. In november liet Dennis Wiersma, toen nog staatssecretaris van Sociale Zaken, onderzoek doen door de landsadvocaat. Wiersma had zijn twijfels over de rechtmatigheid van het project.

Het bieden van bestaanszekerheid is een taak van het Rijk en dus niet van individuele gemeenten, zo stelde Wiersma destijds. Ook niet als dat zoals bij het project Bouwdepot gebeurt met een subsidie. Wiersma wilde nader onderzoek om te voorkomen dat het Eindhovense project andere gemeenten een vrijbrief zou geven om vergelijkbare projecten op te starten.

Lees het complete artikel op de website van ED.nl:

Eindhovense proef met basisinkomen voor kwetsbare jongeren mag doorgaan, wettelijke bezwaren van tafel

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij BD.nl