Van 17.800 daklozen in 2009 naar 39.300 in 2019. In Nederland komen steeds meer mensen op straat te staan. En de aantallen blijven stijgen. In Finland daarentegen is het aantal daklozen al jaren stabiel na een gestage afname. Zorgmanager Harro Koeleman van Kwintes nam een kijkje in het Scandinavische land. Wat kunnen we leren?

Een slaapzaal met tien bedden, of ‘slechts’ vier. En een waslijst aan voorwaarden voordat je recht hebt op een eigen woning. Wie dakloos raakt, kan er maar beter aan wennen. Toch? In Finland gaat het radicaal anders. Beland je daar op straat, dan krijg je een woning, begeleiding en kun je in alle rust werken aan je problemen. Housing First is bij wet geregeld, want privacy en een eigen woning is er sinds 2008 een grondrecht. Met succes. In 1985 maakten 2.121 mensen gebruik van de daklozenopvang, in 2016 waren dat er nog 52.

Met vallen en opstaan
Harro Koeleman maakte tien jaar geleden kennis met Housing First, toen een wethouder van de gemeente Hilversum hem vroeg of hij een groep daklozen wilde begeleiden die ondanks begeleiding steeds weer op straat belandde. ‘Tijdens mijn research stuitte ik op dit concept, dat speciaal is ontwikkeld voor daklozen met verslavingen en complexe psychische problemen. Ik wist meteen: dit ga ik toepassen.’

Lees het complete artikel op de website van kwintes.nl:

Eerst een huis: leren van Finland