Een duivels dilemma: laat je mensen slapen op gammele bootjes met brand- en koolmonoxidegevaar, of jaag je hen van de vaartuigjes af waardoor ze in de kou op straat moeten overnachten?

Dat er in de kajuitbootjes langs de Haagse kades geslapen wordt, is geen groot geheim. Vooral voor daklozen die op zoek zijn naar een beschutte slaapplek zijn de soms wrakkige vaartuigjes een uitkomst. Maar het kan ook vreselijk misgaan. In februari werden twee overleden personen gevonden op een bootje langs de Waldorpstraat, waarschijnlijk door koolmonoxidevergiftiging omgekomen.

Afgelopen weekend moest de brandweer opnieuw uitrukken voor een bewoond bootje, deze keer langs de Neherkade. De bewoners, een gezinnetje volgens calamiteitensite regio15, wisten het vuurtje zelf te blussen. Waar ze naartoe zijn gegaan is niet bekend. Een woordvoerster van de gemeente laat weten dat de gemeente zorgt voor opvang van kwetsbare mensen, maar dat er dat weekend geen oproep is geweest. ,,Het is goed mogelijk dat zij door familie of vrienden zijn opgevangen.”

Lees het complete artikel op de website van het AD:

Een gammel, koud bootje als toevluchtsplek: ‘Ik ken vijf daklozen die het doen, maar het zijn er geheid meer’

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij het AD.

Bij de foto: Gemaakt door vrijwilligers van het Straat Consulaat op de Neherkade met het aangezicht van bootjes die daar liggen.