Gezinnen die uit huis worden gezet, vanwege bijvoorbeeld een huurachterstand, overlast of (drugs)criminaliteit, worden aan hun lot overgelaten. Daarover schrijven de Nationale Ombudsman en de Kinderombudsman gezamenlijk in een rapport. De Hilversumse school van directeur Jeldau Veenstra is bezig met het voorkomen van een uithuiszetting. Er zijn weinig opties. “We denken nu een aan luchtbed in een klaslokaal waar ze kunnen slapen”, zegt ze in Spraakmakers.

‘Gezin met getraumatiseerde kinderen op straat’

“Het gezin wordt volgende week uit huis geplaatst. Dat zagen we al een beetje aankomen”, vertelt Veenstra. “We hebben nog geprobeerd via een rechtszaak dat tegen te houden.” De moeder van het gezin is gevlucht voor huiselijk geweld en heeft geen sociaal netwerk, vertelt de basisschool directeur. “We hebben geen oplossing. Dus over een week staat dit gezin met drie getraumatiseerde kinderen op straat.”

Veenstra: “We denken nu aan een luchtbed in een klaslokaal waar ze dan ’s avonds kunnen slapen. De opvangen zitten vol en Veilig Thuis grijpt pas in op het moment dat ze letterlijk op straat staan, en de gemeente doet onvoldoende.”

Lees het complete artikel op de website van nporadio1.nl:

Dreigende uithuiszetting: 'Een optie nu is slapen op luchtbed in een klaslokaal'

Foto: schoolgebouw in de Rooseboomstraat in Den Haag. Ter illustratie.