Hoe kunnen we dak- en thuisloze jongeren het beste ondersteunen? Deze vraag kan het best beantwoord worden door jongeren die deze situatie zelf meegemaakt hebben. Daarom werd er in het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren gebruik gemaakt van de expertise van een jongerenpanel. Hoe ging dit in zijn werk en wat is de meerwaarde hiervan? Fanny Koerts (Up to Us) en Yulia Ermakov (lid panel) vertellen over hun ervaringen.

‘Onze expertise bij Up to Us is het samen werken met jongeren: in verschillende trajecten laten we jongeren en professionals samen werken om tot oplossingen te komen en positieve impact te maken op het leven van jongeren,’ vertelt Fanny. Om jongerenparticipatie vorm te geven in het Actieprogramma Dak- en Thuisloze jongeren heeft Up to Us een jongerenpanel opgezet en gedurende 2,5 jaar begeleid.

‘We zijn gestart in Den Haag, waar belangenbehartiging al goed op orde was. Daar hebben we nauw samengewerkt met Straat Consulaat. Tegelijkertijd zijn we ook gestart in Arnhem, waar nog geen belangenbehartiging opgezet was. Zo konden we verschillende ervaringen delen en leren van elkaar. Lokale samenwerking is erg belangrijk: zo heb je toegang tot het netwerk en weet je wat er speelt in de gemeente. Na een jaar zijn we, vanwege het succes, uitgebreid naar andere regio’s.’

Lees het complete artikel op de website van movisie.nl:

‘Door bij te dragen aan het Actieprogramma Dak- en Thuisloze Jongeren is mijn eigen ervaring niet voor niets geweest’