De gasprijs is het afgelopen jaar hard gedaald. Toch waarschuwt wethouder Peter Heijkoop dat mensen met lage inkomens nog lang niet uit de zorgen zijn. “Die mensen krijgen het volgend jaar moeilijker dan in het afgelopen jaar.”

Ondanks de dalende gasprijzen waarschuwt wethouder in Dordrecht en portefeuillehouder sociale zaken bij de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) Peter Heijkoop dat 2024 voor mensen met een laag inkomen financieel een moeilijk jaar kan worden. De energierekening is misschien lager, maar door de lagere energieprijzen vervallen ook de energietoeslag van 1.300 euro én het prijsplafond.

Te veel optimisme

Uit onderzoek van TNO blijkt dat in 2022 ruim 600.000 huishoudens in energiearmoede leefden. Dit zijn mensen die meer dan 12 procent van hun inkomen uitgeven aan energiekosten.

De marktprijs van aardgas op de Amsterdamse beurs is intussen in een jaar tijd met zo’n 70 procent gedaald. En daardoor lijkt op het eerste gezicht het einde van de energiecrisis in zicht. Maar energiedeskundige bij Publieke Zaken Hans van Cleef waarschuwt voor teveel optimisme: “Het is nog steeds heel spannend. Ondanks dat er nu geluiden zijn dat de energiecrisis over is, zou ik die stelling echt nog niet willen verdedigen.”

Lees het volledige artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Door afschaffen energietoeslag en prijsplafond komen 600.000 gezinnen mogelijk in armoede terecht, waarschuwen gemeenten

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!