De omstandigheden op deze opvangplekken zijn vooral voor de kinderen vaak verre van ideaal.

De opvang voor gezinnen staat onder druk. Het is er (te) vol en daar hebben vooral kinderen last van. “De gezinnen moeten vaak in hele kleine ruimtes bivakkeren. Het is er vaak rommelig, rumoerig, en er zijn veel te weinig speelplekken. Ouders en kinderen zitten hierdoor vaak op elkaars lip”, vertelt Elise Peters, pedagoog en onderzoeker bij Hogeschool Leiden. Zij promoveerde onlangs op onderzoek onder gezinnen in de Nederlandse opvang. “Uit mijn onderzoek blijkt dat een stuk natuur in de buurt van de opvangplek ontzettend veel kan helpen. Dat zoiets eenvoudigs als een tuin of park de gezinnen kan helpen, is echt iets waar we gebruik van moeten maken.”

De maatschappelijke opvang is bedoeld voor gezinnen die dakloos zijn geworden of hebben moeten vluchten voor een gewelddadige thuissituatie. Maar de omstandigheden op deze opvangplekken zijn vooral voor de kinderen vaak verre van ideaal. Maatschappelijk werker Loutfia el Makrini omschrijft de situatie: “Kinderen in kleine binnenruimtes worden soms erg druk en dat leidt dan natuurlijk tot conflicten. Vaders en moeders voelen zich genoodzaakt om de kinderen te corrigeren: ‘Dat mag niet! Pas op! Blijf nou rustig.’ Daar wordt de sfeer in het gezin natuurlijk niet beter van. Maar buiten hebben de kinderen ruimte om te spelen, ze kunnen lekker rennen en vliegen. Als ouder hoef je er dan niet bovenop te zitten.”

Lees het complete artikel op de website van de zorgkrant.nl:

De opvang voor dakloze gezinnen is onder de maat

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!