Bij binnenkomst valt direct op dat Franks matras in de woonkamer ligt. “Ik heb m’n bed kapotgeneukt”, zegt hij gevat waarna hij in schaterlachen uitbarst. “Ja, ik heb de bouten niet goed aangedraaid, vandaar.”

Het typeert de Rotterdammer met Haagse roots Frank van der Schee (53), die bekend werd als straatadvocaat in het RTL-programma Het Rotterdam Project van Beau van Erven Dorens. In die rol behartigt hij belangen van mensen in kwetsbare posities. Humor is daarbij zijn belangrijkste wapen. “Ik kan in de gemeenteraad zeggen wat een klootzakken er zitten en ze lachen nog mee ook.”

Frank lult vijf kwartier in een uur door zijn ADHD, alhoewel hij die klacht zelf liever aanduidt als ‘een zootje verschijnselen bij elkaar’. “Ik zat al aan de coke toen ik twaalf was. Ja, ik dacht: laat ik er op tijd bij wezen. Ik wist dat er iets niet bij me spoorde, maar ik kon m’n vinger er niet op leggen. Heel moeilijk om dat zelf te reflecteren. Verslavingsgevoeligheid, stuiteren, concentratiestoornissen. Maar aan de andere kant was ik een heel slim ventje, dus op school kwam ik er redelijk mee weg. Ik kende m’n eigen gebruiksaanwijzing niet.”

Lees het complete artikel op de website van dehavenloods.nl:

De humor van straatadvocaat Frank van der Schee: ‘Ik kan in de gemeenteraad zeggen wat een klootzakken er zitten en ze lachen nog mee ook’