Het parlement nam dinsdag bijna unaniem een motie van SP-lid Sandra Beckerman aan. De opdracht aan de regering: maak dakloosheid topprioriteit. Met het aannemen van de motie staan dak- en thuisloze mensen (even) bovenaan bestuurlijke agenda’s. Nu is het zaak om tot een daadkrachtige aanpak te komen. Daarbij is het belangrijk om te beseffen dat dakloosheid primair een woonprobleem is.

De aanleiding voor de motie is de sterke toename van het aantal dakloze mensen. Van 2009 tot 2019 verdubbelde het aantal dakloze mensen in Nederland, van 20 tot bijna 40 duizend. Sindsdien zagen we volgens het CBS een lichte daling, naar 32 duizend mensen in 2021. Reden voor enthousiasme is er volgens experts echter niet.

Valente, de vereniging voor ondersteuning voor dak- en thuisloze mensen, wijst op overvolle opvang en beoordeelt de CBS-cijfers als ‘veel te positief’. Kinderen onder jonger dan 18 en senioren ouder dan 65 zitten niet in de statistieken. Bovendien komen mensen die onder permanente dreiging van dakloosheid leven niet in de CBS-cijfers terug, meldt de Woonbond. Ook recente uitingen van de VN over de Nederlandse wooncrisis en de in juni ondertekende EU-verklaring voor het per 2030 beëindigen van dakloosheid, waren reden om de motie op te stellen.

Lees het complete artikel op de website van stadszaken.nl:

Dakloosheid ‘topprioriteit’ noemen is mooi begin, nu nog een aanpak en rechtsbescherming