De wooncrisis is meer dan een gebrek aan huizen – het is ook een overheid die niet helpt als dat moet. Vandaag: de succesvolle zakenman die door een reeks aan financiële tegenvallers dakloos raakte.

Het is de zomer van 2017 als Tom zich op een van de banken in de businesslounge van Schiphol laat zakken. Hij doet zich tegoed aan een gratis lunch. In zijn nette pak zou hij zó een van de zakenreizigers kunnen zijn. Bij binnenkomst heeft hij een geldig frequent-flyer-pasje laten zien.

Alleen: Tom wacht niet op een vlucht. Hij is dakloos en hoopt hier zo veel mogelijk tijd door te brengen.

Verblijven in de businesslounge is een van de nieuwe gewoontes die Tom zichzelf heeft aangeleerd sinds de bank een jaar eerder zijn herenhuis gedwongen verkocht. Nog zo’n gewoonte: de nacht doorbrengen in de trein. Als je het goed uitrekent, weet hij inmiddels, kun je de hele nacht onderweg zijn op het traject tussen Utrecht en Den Haag.

De verkoop van het huis was het slotstuk van een reeks financiële tegenvallers die Tom ruim twee ton aan schulden hadden opgeleverd. De problemen waren rond de millenniumwisseling begonnen. Hij scheidde van zijn vrouw, bleef achter met de volledige hypotheek, en moest ongeveer een ton betalen aan haar pensioen.

Lees het complete verhaal op de website van de correspondent.nl:

Dakloosheid is een rotonde waar je makkelijk op komt, maar bijna niet meer af