Bedrijven hebben onlineprivédomeinen als MijnOverheid en MijnBelastingdienst ontdekt als jachtgrond voor persoonlijke gegevens. Met toestemming van de gebruiker halen ze daar data op, bijvoorbeeld voor een huurcontract van een woning. De Autoriteit Persoonsgegevens heeft ‘scherpe vragen’.

Het aanbod was te mooi om te laten lopen. De huur van circa 1.000 euro per maand mocht dan fors zijn, hij kreeg daar wel een fonkelnieuw appartement voor terug. En dat appartement bevond zich niet alleen in een van de hoogste gebouwen van Utrecht, maar ook nog eens op een steenworp afstand van het Centraal Station. Dus noteerde de kandidaat-huurder zijn naam en inkomen op het digitale inschrijfformulier van ‘De Syp’, zoals de woontoren is genoemd aan de historische Van Sijpesteijnkade.

De belangstelling was enorm, maar tot zijn vreugde werd hij uitverkozen. Vanaf de oplevering van het gebouw, medio maart, mag hij een van de 226 appartementen huren. Verhuurder Amvest wilde nog wel zijn identiteit en financiële draagkracht controleren.

Lees het complete artikel in de Volkskrant:

Bedrijven hebben websites als MijnBelastingdienst ontdekt als jachtgrond voor persoonlijke gegevens