Het is waar het vrije verkeer van personen, een van de grote vrijheden van de Europese Unie, niet voor bedoeld was: uitbuiting. Toch laten veel ondernemers in Nederland inmiddels al jaren zien hoe eenvoudig het is om met Europese vrijheden in de hand te verdienen aan de kwetsbaarheid van grote groepen arbeidsmigranten uit vooral Oost-Europa. Er zijn rapporten over vol geschreven, maar het blijft een zwarte bladzijde in de economische ontwikkeling van Nederland. En nu blijkt die nóg groter te zijn: onlangs liet NRC zien dat ook het Duitse grensgebied steeds meer gebukt gaat onder het Nederlandse gesleep met arbeidsmigranten.

Omdat Nederland zelf woningnood kent, en duurder is, kopen uitzendbureaus huizen op in Duitse grenssteden. De arbeidsmigranten werken in Nederland, maar wonen dáár. Het gaat inmiddels om duizenden mensen die slecht zijn geïntegreerd, onder erbarmelijke omstandigheden wonen, en voor overlast zorgen.

 

Duitse gemeenten en vakbonden luiden de noodklok. Ze zien hun steden verloederen en zijn verbijsterd over het menselijke leed dat wordt veroorzaakt door de Nederlandse praktijken. Volgens Peter Hinze, burgemeester van Emmerich, leven de arbeidsmigranten in huizen „waar je niet wilt doodgaan”. Volgens een Duitse vakbondsman worden de werkers niet als mensen, maar als „productiemiddelen” behandeld. De Duitsers eisen, volkomen terecht, dat Nederland zijn verantwoordelijkheid neemt en een eind maakt aan de kannibalisatie van het grensgebied.

Lees het complete artikel op de website van het NRC:

Arbeidsmigratie: Vrij verkeer in gevaar als niets aan uitbuiting wordt gedaan