Masterscriptie PThU-student Willemijn Piksen wint Anders Bäckström Prize

Willemijn Piksen (29) heeft ervaring met anders-zijn. Door haar ADHD bekijkt ze de wereld anders, stelt ze andere vragen, ook tijdens haar studie theologie. Het duurde even voor ze begreep dat die vragen net zo legitiem zijn als die van mensen die voldoen aan de ‘norm’. Haar ervaring gaf haar oog voor mensen in de marge in de samenleving, en hoe belangrijk het is om hen een stem te geven – ook en misschien wel juist als het schuurt. Ze schreef er haar masterscriptie over. Die is nu bekroond met de Anders Bäckström Prize 2022 voor de beste internationale masterscriptie in diaconiewetenschap.

Willemijn komt uit een dorpskerk waar vaak geld werd opgehaald voor goede doelen. Op die manier was de kerk er voor anderen – althans, voor zover zij dat meekreeg. Pas tijdens haar studie Theologie ging ze fundamenteel anders kijken naar hoe de kerk er voor anderen zou moeten zijn.

“Ik deed een diaconale stage bij de Pauluskerk in Rotterdam,” vertelt ze vanuit haar huis in Antwerpen, waar ze woont. “En daardoor zag ik in: oh, dit is eigenlijk een heel wezenlijk onderdeel van geloven: om je af te vragen wat je kunt betekenen voor mensen om je heen. Want als je gelooft dat iedereen van waarde is, dat iedereen geschapen is als kind van God, dan verdient iedereen het om waardevol te leven. Dan wordt diaconie een houding waarmee je je verhoudt tot anderen. Niet een ‘project van de kerk’, maar een roeping, een verantwoordelijkheid voor de wereld.”

Lees het complete artikel op de website van nieuwwij.nl:

“Andersheid is juist ook een plek waar God te vinden is”

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!