Voor nieuwe daklozen en andere kwetsbaren is geen plek meer bij opvangadressen. Er is te weinig geld. Een leven op straat dreigt.

Harry Doef, directeur zorg van de Amsterdamse tak van het Leger des Heils, is bijna klaar met zijn rondleiding door de biologische groentetuin in Amsterdam-Noord als een cliënt van het Leger hem plots een prangende vraag stelt. „Mijn begeleider belde me gisteren”, zegt Michael (52), forse baard, 16 maanden thuisloos, „en vertelde me dat ik even ‘on hold’ ga. Ik moet wachten op begeleiding. Klopt dit?” Voor cliënten die bij ons al in behandeling zijn gaat hun begeleiding gewoon door, zegt Doef, maar mensen die nieuw zijn, kunnen we nu helaas niet helpen. „We werken hard aan het vinden van een oplossing.”

Vorige week kopte de voorpagina van Het Parool: „Geen plek meer voor daklozen.” De kern: Amsterdamse hulporganisaties kunnen door geldgebrek niet langer alle daklozen en kwetsbare Amsterdammers (mensen met psychische problemen, een verslaving of verstandelijke beperking) opvang en begeleiding bieden.

Lees het complete artikel op de website van het NRC:

 

Amsterdam: Daklozen door tekorten voor een dichte deur ‘We moeten ze helpen’