Steden die geconfronteerd worden met een forse toename van daklozen, zetten steeds vaker officiële kampen. Mensen die op publieke plaatsen slapen worden beboet.

Toen covid-19 toesloeg in de Verenigde Staten, verloor de 63-jarige Elisheyah Denise McKinley haar huis in Phoenix, Arizona. Ze kreeg te horen dat een tent opzetten op een parkeerplaats haar enige optie was. Het kamp bestond uit twee parkeerterreinen waar mensen hun tenten mochten plaatsen. Ze konden er wasruimtes en toiletten gebruiken, maar veel andere faciliteiten waren er niet. Bovendien werd het er broeierig heet als het asfalt begon op te warmen bij temperaturen van meer dan 44 graden.

‘De grond was zo heet dat ik laarzen moest dragen. En er waren overal mieren’, zegt McKinley, die erbij vertelt dat verschillende kampbewoners omkwamen.

Het district Maricopa registreerde vijf doden in het kamp op een jaar tijd, waarvan er vier drugsgerelateerd waren, verklaarde Fields Moseley, de communicatiedirecteur van het district. Verontrust door de sterfgevallen begon McKinley langs te gaan bij de mensen in haar buurt om te kijken of ze water nodig hadden. ‘Ik begon ’s morgens met een ronde langs mijn buren’, vertelt ze over het tijdelijke kamp, dat na de pandemie gesloten werd.

Lees het complete artikel op de website van mo.be:

Amerikaanse steden verwijzen daklozen steeds vaker naar tentenkampen