Het tellen van dakloze mensen in Nederland is een uitdaging vanwege de beperkte definitie en telmethode van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Er is geen precies aantal bekend omdat alleen mensen die binnen de strikte criteria vallen en geregistreerd zijn, als dakloos worden beschouwd.

Gelukkig is er een nieuwe methode genaamd ETHOS Light, die verder gaat dan het CBS. Deze methode hanteert een bredere definitie van dakloosheid en telt alle dakloze mensen binnen een specifiek gebied op één bepaalde dag. Naast het tellen van aantallen worden ook profielkenmerken verzameld. Dit geeft een realistischer beeld van dakloosheid en helpt bij het ontwikkelen van beleid om dakloosheid aan te pakken.

Het is belangrijk om dakloze mensen niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk mee te laten tellen. We moeten de beeldvorming veranderen en erkennen dat zelfs als mensen niet officieel worden geteld, ze nog steeds mensen zijn.

Lees het complete artikel op de website van de correspondent:

Alle dakloze mensen tellen mee

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto van Tim ‘S Jongers, gemaakt door Peter van Beek.