Foto: Kansfonds in het kader van betere beeldvorming dakloze mensen in Nederland.

De maatschappelijke opvang staat onder grote druk. Vandaag debatteert de Tweede Kamer over het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Het doel – nul daklozen in 2030 – lijkt voorlopig nog niet in zicht. De eerdere afname van het aantal daklozen is vorig jaar gestopt. Daarbij zien gemeenten een groeiende groep dakloze EU-migranten die voor problemen zorgt.

Begin december 2022 lanceerde het kabinet het Nationaal Actieplan Dakloosheid. Het doel: dakloosheid ‘fors en structureel’ terugdringen zodat in 2030 niemand meer dakloos is.

Meer daklozen
Nu, zo’n anderhalf jaar later, zit er nog weinig schot in de zaak. De nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) laten zien dat de eerdere afname van het aantal daklozen vorig jaar is gestopt. Op 1 januari 2023 waren er naar schatting 30,6 duizend daklozen. Een jaar eerder stond de teller nog op ongeveer 26,6 duizend.

Opvang
Dat er sprake is van een toename verbaast de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) niet. De gemeentekoepel ziet dat al langere tijd de maatschappelijke opvang onder druk staat. Valente, de branchevereniging van organisaties die dak- en thuislozen bijstaan, bevestigt dit: ‘Onze leden laten weten dat zij een enorme toeloop zien van dakloze alleenstaanden, maar ook gezinnen met kinderen’, schrijft directeur Esmé Wiegman-van Meppelen Scheppink.

Lees het volledige artikel op de website van binnenlands bestuur:

Aanpak dakloosheid wil nog niet vlotten

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!