Eerst een dak boven je hoofd en dan je problemen aanpakken, in plaats van andersom. Dat is hoe Housing First het daklozenprobleem wil aanpakken. En met succes: 85 procent van de geplaatste ex-daklozen weet de weg terug te vinden naar de maatschappij. Thijs Honig, directeur Maatschappelijke Opvang Den Bosch ging nog een stapje verder en bedacht de Bossche variant van het initiatief. Met Wonen Eerst wil hij in 2030 het daklozenprobleem in Den Bosch hebben opgelost. “Ik wil graag dat mijn kleinkinderen alleen nog maar weten wat dakloosheid is uit een oud prentenboek”, vertelt hij in 5 Dagen.

In de Maatschappelijke Opvang (MO) in Den Bosch, waar Thijs Honig directeur van is, komen allerlei soorten mensen langs. Één ding is zeker: niemand heeft er vroeger voor gekozen om dakloos te worden. “Het kan iedereen overkomen, maar soms wel met een verhoogd risico”, vertelt Honig.

Kras op de ziel

In het traditionele systeem kwam een dakloze pas in aanmerking voor een woning wanneer het ‘beter’ ging, bijvoorbeeld door het stoppen van middelenmisbruik. Daarna volgde een langdurig traject van beschermd en begeleid wonen. “Uiteindelijk kon je dan een eigen woonplek verdienen”, vertelt Honig. “Het is ook wel een irreële verwachting”, vindt hij. “Het is natuurlijk niet heel effectief als je dertig mensen met een kras op hun ziel bij elkaar zet, om te denken dat die mensen zelf wel de rust gaan vinden.”

Lees het complete artikel op de website van nporadio1.nl:

Wonen Eerst: met een dak boven het hoofd het daklozenprobleem aanpakken

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!