Het aantal daklozen in Den Haag blijft stijgen. Vooral veel gezinnen melden zich bij de opvanglocaties, maar die zitten overvol. Wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken) maakt zich zorgen. “Het is dweilen met de kraan open.”

De daklozenopvang ‘slibt dicht’, schrijft wethouder Bert van Alphen (GroenLinks, sociale zaken) aan de gemeenteraad. Dat komt niet per se doordat mensen ernstigere problemen hebben, maar juist doordat de mensen die eigenlijk zelfstandig kúnnen wonen, geen plek hebben om naar uit te stromen. Daardoor blijft een grote groep langer in de noodopvang dan ‘strikt genomen noodzakelijk is’, aldus de wethouder.

Eind december presenteerde Van Alphen zijn tienpuntenplan om de maatschappelijke opvang in Den Haag te verbeteren. Dit mede naar aanleiding van twee vernietigende rapporten – van de rekenkamer en van de zorgaanbieders zelf – die begin 2018 verschenen over de staat van de daklozenhulp in Den Haag. Mensen zouden slechter uit de nachtopvang komen dan ze erin gingen en bovendien had de gemeente geen zicht of grip op de hulp die gegeven werd.

Lees het complete artikel op de website van Den Haag Centraal:

Wethouder: ‘Daklozenopvang in Den Haag slibt dicht’

Foto: Martijn Beekman van Bert van Alphen, wethouder Sociale zaken, Armoedebestrijding, Maatschappelijke opvang.