Vang daklozen op in hotels die door de coronacrisis leeg staan. Dat zegt Dennis Lahey, directeur van MDHG, de belangenvereniging voor drugsgebruikers en dak-en thuislozen. ‘Blijf zoveel mogelijk binnen’, luidt het advies van het RIVM, maar juist voor deze groep is het lastig om gehoor te geven aan die oproep. Volgens Daniel, die op straat leeft, heerst er veel stress onder daklozen.

Ook in het buitenland (bijvoorbeeld Frankrijk) worden daklozen al onder gebracht in hotels. De hotels zijn momenteel leeg en lopen omzet mis. Als daklozen in de hotels verblijven, lopen zij minder risico op het krijgen of overdragen van het virus omdat zij meer afstand van elkaar kunnen nemen. Vandaag wordt bekend dat zelfs in de supermarkt een maximaal aantal bezoekers tegelijk naar binnen mag, zodat men niet te dicht in elkaars buurt komt. In de nacht-, en dagopvang is mogelijkheid er momenteel niet.

Hoewel in Den Haag een aantal daklozen worden ondergebracht in hotels, vraagt het Straat Consulaat zich af of dit al voldoende gebeurd en alle regels van het RIVM voldoende nageleefd kunnen worden in de opvang. Zoals bijvoorbeeld afstand van elkaar kunnen houden van 1,5 meter, zowel overdag als ’s nachts als mensen op 1 kamer moeten slapen.

Lees reacties en meer op de website van AT5:

Oproep belangenvereniging: 'Plaats dak- en thuislozen in lege hotels'