Krimpgemeenten zitten niet te wachten op daklozen uit Den Haag. Dit merkte ook Laura en haar vriend Raymond die al twee jaar dakloos zijn. Met de Binckhorstlaan als uitvalsbasis zochten ze naar een woning in Limburg, Zeeland en Krimpenerwaard. Maar overal kregen ze vragen over hun ‘adres’ dat veel woningcorporaties inmiddels wel herkennen.

Ik moet altijd uitleggen dat wij eigenlijk heel normaal zijn. Wij zijn geen Swiebertjes met haar dat recht overeind staat’, vertelt Laura. Wij zijn niet verslaafd en hebben geen psychische problemen maar zijn door een opeenstapeling van schulden op straat beland.

De wachtlijst voor een sociale woning in Den Haag is lang
Je staat zo 5 jaar op de wachtlijst voor een betaalbare woning. Zolang in de opvang verblijven kost veel en is geen pretje. Daarbij stapelen de mensen die buiten moeten slapen zich op voor de deur. Dit terwijl er elders in het land veel sneller een betaalbare woningen beschikbaar is. Soms al binnen enkele maanden. Een oplossing die veel voordelen heeft. Mensen stromen snel uit de opvang naar een eigen woonplek en maken plek voor mensen die nu op straat moeten slapen. Helaas zitten veel gemeente niet te wachten op iemand die dakloos is en zijn ze bang dat dit voor hun gemeente voor veel kosten zorgt. Dit probleem zou landelijk moeten worden aangepakt, zodat het voor zowel de krimpgemeente als de dakloze aantrekkelijk wordt om in een ander gebied een huis te zoeken en zo een oplossing te vormen voor het enorme daklozenprobleem.

Lees het complete verhaal op de website van platform-investico.nl:

Gemeenten schuiven 'ongewenste' bewoners op elkaar af

Foto: TV-opnamen Swiebertje met Joop Doderer Swiebertje en freule Nicolien door Rob Mieremet / Anefo, CC0, via Wikimedia Commons