Terwijl een groot deel van Nederland na het sleeën lekker met een kop warme chocomel bij de verwarming gaat zitten, liggen er ook nog steeds dakloze Hagenaars op bankjes of in portieken. Het gaat naar schatting om een tiental mensen dat niet naar de opvang wil.

Afgelopen weekend zijn diverse organisaties zoals Leger des Heils, Straatteam, Straat Pastoraat de straat op gegaan om de mensen op het hart te drukken deze dagen binnen in de opvang te slapen als bescherming tegen de kou. Desondanks blijft er toch nog een enkeling buiten slapen. Zij kiezen ervoor om niet naar binnen te gaan. Het enige dat de organisaties kunnen doen is hen in de gaten houden en hen van warme drank, eten en shelterbags voorzien.

Het kan er natuurlijk vervelend uit zien als iemand onder een laag sneeuw ligt. Maar degene die nu nog buiten zijn krijg je alleen met een dwangbevel naar binnen. De gemeente kan niemand dwingen om naar binnen te gaan. Een zorgmachtiging moet door een rechter worden afgegeven. De politie kan wel iemand aanhouden en naar de opvang voor ‘verwarde personen’ brengen waar gekeken wordt of de persoon een gevaar is voor zichzelf.

Lees het complete artikel over deze buitenslapers op de website van het AD:

Daklozen die nu nog in levensbedreigende kou buiten zijn, willen niet naar binnen

Let op! Dit is een premium artikel en gaat af van uw gratis artikelen bij het AD.

Bij de foto: Medewerkers van het Straat Consulaat op pad om buitenslapers in Den Haag te ondersteunen met warme drankjes.