De werkgroep Verslavingszorg is met een beleidsmedewerker Verslavingszorg van de Gemeente Den Haag naar de 24uurs opvang geweest voor alcoholgebruikers in Amersfoort. 

Bert Schulte: “Er is veel structuur voor de bewoners, als ze het goed doen, krijgen ze steeds meer voordelen, zoals een eigen kamer met bed in het gebouw. De regels zijn duidelijk. Mensen worden niet zomaar op straat gezet en ze stromen zo makkelijk door dat de ruimte op een gegeven moment niet meer nodig is. Het zou mooi zijn als we dit in Den Haag zouden kunnen opzetten.”

Sinds 2009 verstrekt centrum Maliebaan in Amersfoort bier aan zware alcoholgebruikers. Het zorgcentrum biedt plaats aan 27 dak- of thuisloze alcoholisten.

Teamleider Pieter Puijk vertelt in het blad MAINline:

”Het gaat om mensen die soms al tientallen jaren drinken en op allerlei gebieden problemen hebben. Alcoholgebruik is dus slechts één van hun problemen. Als ze hier slapen, kunnen ze tussen 7:30 en 21:30 uur elk uur voor veertig cent een halve liter bier kopen. Door de inname te maximeren en te verdelen over de dag, wordt binge drinken, wat heel slecht is voor de lever en hersenen en zorgt voor emotionele instabiliteit, voorkomen. Omdat ze nu de hele dag door slechts een lichte roes hebben, valt er met ze te praten.”

Meer weten of lezen? In het blad MAINline, nummer 1 van 2011, staat een heel artikel over de alcoholverstrekking in Amersfoort, Kijk op www.mainline.nl