Straat Consulaat: belangenbehartiging van daklozen, thuislozen & drugsgebruikers

Belangenbehartiging

Mensen die slapen in portieken, parken en verlaten auto’s; dat is waar meestal aan wordt gedacht bij het woord dakloos. Maar dat is het topje van de ijsberg. Daklozen in Den Haag die leven in noodopvang voorzieningen, in de nachtopvang, of thuisloze mensen in Den Haag die van adres naar adres trekken vormen met elkaar een groep die minstens tien keer zo groot is als de groep “buitenslapers”. Ook zij hebben geen woning en geen thuis. Ook het gebrek aan zekerheid, geen plek hebben waar je thuis bent, geen privacy en geen veiligheid. Ervaren van dakloosheid is één van de grootste aantastingen van de mensenrechten in de ontwikkelde economieën. Wij mogen dakloosheid nooit accepteren als “onvermijdelijke” uitkomst voor een persoon. Niemand zou buiten moeten slapen vanwege gebrek aan fatsoenlijke opvang en huizen.

Zolang alles goed gaat sta je er niet bij stil. Liever niet. Maar toch kan het in Nederland iedereen gebeuren, jong en oud. In een sociaal isolement raken en vereenzamen, verslaafd raken aan alcohol of drugs, vastlopen in de psychiatrie, op straat komen, dakloos en thuisloos worden.
Iedereen heeft recht op eigen woonruimte, goede hulp, vrije keuzes en een fatsoenlijke bejegening. Het gaat om gewone mensen, die deel uitmaken van de samenleving, met net als ieder ander, tal van mogelijkheden en een paar beperkingen.

Vrijwilligers Straat Consulaat

Achterban

Het Straat Consulaat heeft de afgelopen jaren een groep vrijwilligers om zich heen verzameld. Onze vrijwilligers noemen zichzelf de Achterban en met hun eigen ervaringen met dakloosheid en/ of verslaving, kunnen zij als geen ander vertellen hoe dat is om in die situatie te zitten. Onze vrijwilligers vertellen hoe het is om dakloos te zijn op dit moment. Waar ze tegen aan lopen bij instanties en de gemeente. Het Straat Consulaat biedt hen een podium om te vertellen hoe het anders of beter kan, zodat de situatie van daklozen er beter op wordt.

Wat doet de Achterban

De Achterban gaat bijvoorbeeld in gesprek met de wethouders en gemeenteraadsleden. Zo is er elke zes weken een wethouderoverleg en twee keer per jaar een kapstokoverleg. In het kapstokoverleg spreken onze Achterbanners en de cliëntenraden met de gemeenteraadsleden en informeren zij hen over actuele problemen waar de dak-, en thuislozen tegenaanlopen. Ook spreekt de Achterban soms in de pers of voeren zij samen met het Straat Consulaat actie op straat voor betere omstandigheden voor de dak-, thuislozen en gebruikers.

Achterbanner worden

Ben je momenteel zelf dak-, of thuisloos of heb je ervaring met verslaving en wil je ook opkomen voor belangen van deze groepen, kijk dan bij het kopje vrijwilligers hoe je met ons in contact komt om je aan te melden.

Achterban Jongeren

De jongeren hebben te maken met andere problemen, andere hulpverleners, een andere afdeling binnen de gemeente Den Haag en deels ook andere wetgeving dan de oudere dak-, en thuislozen. Genoeg redenen om binnen De Achterban een aparte groep te vormen: de Achterban Jongeren.

De Achterban Jongeren staan klaar om de belangen van dakloze jongeren van regio Den Haag te behartigen, door met elkaar te vergaderen en te discussiëren over wat er wel of wat er niet goed gaat in de hulpverlening. Hier kan alleen verandering in komen als we weten wat de echte problemen zijn en dat kun je alleen van de jongeren zelf horen.
Deze werkgroep houdt zich ook bezig, met door de jongeren zelf bedachte projecten. Er is altijd plek voor nieuwe Achterban jongeren, want vaak gaan de jongeren na een periode Achterban weer door, bijvoorbeeld met een studie of werk. Ben je jongere en heb je ervaring met dakloosheid of verslaving, neem dan een kijkje onder het kopje vrijwilligers voor contact.


Lees de laatste berichten van het Straat Consulaat onderstaand:

Vrijwilligers Spreekuur ‘Jongeren op Drift’ gezocht

Voor ons wekelijks spreekuur van het project ‘Jongeren op Drift’ zijn wij op zoek naar vrijwilligers die ervaring hebben met dakloosheid. Elke donderdag is er een spreekuur van 11.00-12.30 uur bij het Jongeren Informatie Punt Den Haag. Jongeren die dakloos raken maken...

De jongensnachtopvang (18-23 jaar) wordt 24-uurs opvang in Den Haag

De jongensopvang voor jongeren van 18-23 jaar wordt een 24 uursopvang in plaats van alleen een nachtopvang. Waar de meiden afgelopen jaar al dag en nacht werden opgevangen was het tot op heden zo dat de jongens alleen nachtopvang kregen en elke dag om 8.00 uur de...

Panorama reportage ‘Een brug te ver’

Nederland telt zo’n 40.000 geregistreerde dak- en thuislozen, en nog een veel groter aantal dat nergens geregistreerd staat. Als we nu niet ingrijpen zal dat aantal, zo is de verwachting, in de komende tijd alleen maar stijgen. Panorama gaat met het Straat Consulaat...

Documentaire “Gehavend” – Liefdesleven van daklozen

Twee studenten Chanou en Lisa van de Hogeschool Utrecht werken aan een documentaire die laat zien dat daklozen mensen zijn zoals jij en ik. Mensen die ook verliefd worden en samen willen leven. Als dat niet kan in de maatschappelijke opvang dan maar buiten....

Beleid maken met de doelgroep

Het aantal dak- en thuislozen neemt toe, ook onder jongvolwassenen van 18 tot 27 jaar. Exacte cijfers zijn er niet, maar in 2018 kwam het CBS met een schatting dat hun aantal in tien jaar was verdrievoudigd: van 4.000 naar meer dan 12.000. In Den Haag is Straat...

Categorieën Blogberichten

Agenda

di 24

Daklozenloket Den Haag openingstijden

24 november @ 09:30 - 13:00
di 24

Lunchspreekuur in de Vincentius Hof

24 november @ 11:30 - 13:00
Vincentius Hof
Den Haag
di 24

Soepbus Den Haag: locatie en tijden

24 november @ 18:15 - 19:00
Den Haag CS
Den Haag
dec 03

Ontvang nieuws updates in uw e-mail

Vul uw e-mail adres in:

Verzorgd door FeedBurner

Theme support: CM webdesign