Straat Consulaat: belangenbehartiging van daklozen, thuislozen & drugsgebruikers

Belangenbehartiging

Mensen die slapen in portieken, parken en verlaten auto’s; dat is waar meestal aan wordt gedacht bij het woord dakloos. Maar dat is het topje van de ijsberg. Daklozen in Den Haag die leven in noodopvang voorzieningen, in de nachtopvang, of thuisloze mensen in Den Haag die van adres naar adres trekken vormen met elkaar een groep die minstens tien keer zo groot is als de groep “buitenslapers”. Ook zij hebben geen woning en geen thuis. Ook het gebrek aan zekerheid, geen plek hebben waar je thuis bent, geen privacy en geen veiligheid. Ervaren van dakloosheid is één van de grootste aantastingen van de mensenrechten in de ontwikkelde economieën. Wij mogen dakloosheid nooit accepteren als “onvermijdelijke” uitkomst voor een persoon. Niemand zou buiten moeten slapen vanwege gebrek aan fatsoenlijke opvang en huizen.

Zolang alles goed gaat sta je er niet bij stil. Liever niet. Maar toch kan het in Nederland iedereen gebeuren, jong en oud. In een sociaal isolement raken en vereenzamen, verslaafd raken aan alcohol of drugs, vastlopen in de psychiatrie, op straat komen, dakloos en thuisloos worden.
Iedereen heeft recht op eigen woonruimte, goede hulp, vrije keuzes en een fatsoenlijke bejegening. Het gaat om gewone mensen, die deel uitmaken van de samenleving, met net als ieder ander, tal van mogelijkheden en een paar beperkingen.

Vrijwilligers Straat Consulaat

Achterban

Het Straat Consulaat heeft de afgelopen jaren een groep vrijwilligers om zich heen verzameld. Onze vrijwilligers noemen zichzelf de Achterban en met hun eigen ervaringen met dakloosheid en/ of verslaving, kunnen zij als geen ander vertellen hoe dat is om in die situatie te zitten. Onze vrijwilligers vertellen hoe het is om dakloos te zijn op dit moment. Waar ze tegen aan lopen bij instanties en de gemeente. Het Straat Consulaat biedt hen een podium om te vertellen hoe het anders of beter kan, zodat de situatie van daklozen er beter op wordt.

Wat doet de Achterban

De Achterban gaat bijvoorbeeld in gesprek met de wethouders en gemeenteraadsleden. Zo is er elke zes weken een wethouderoverleg en twee keer per jaar een kapstokoverleg. In het kapstokoverleg spreken onze Achterbanners en de cliëntenraden met de gemeenteraadsleden en informeren zij hen over actuele problemen waar de dak-, en thuislozen tegenaanlopen. Ook spreekt de Achterban soms in de pers of voeren zij samen met het Straat Consulaat actie op straat voor betere omstandigheden voor de dak-, thuislozen en gebruikers.

Achterbanner worden

Ben je momenteel zelf dak-, of thuisloos of heb je ervaring met verslaving en wil je ook opkomen voor belangen van deze groepen, kijk dan bij het kopje vrijwilligers hoe je met ons in contact komt om je aan te melden.

Achterban Jongeren

De jongeren hebben te maken met andere problemen, andere hulpverleners, een andere afdeling binnen de gemeente Den Haag en deels ook andere wetgeving dan de oudere dak-, en thuislozen. Genoeg redenen om binnen De Achterban een aparte groep te vormen: de Achterban Jongeren.

De Achterban Jongeren staan klaar om de belangen van dakloze jongeren van regio Den Haag te behartigen, door met elkaar te vergaderen en te discussiëren over wat er wel of wat er niet goed gaat in de hulpverlening. Hier kan alleen verandering in komen als we weten wat de echte problemen zijn en dat kun je alleen van de jongeren zelf horen.
Deze werkgroep houdt zich ook bezig, met door de jongeren zelf bedachte projecten. Er is altijd plek voor nieuwe Achterban jongeren, want vaak gaan de jongeren na een periode Achterban weer door, bijvoorbeeld met een studie of werk. Ben je jongere en heb je ervaring met dakloosheid of verslaving, neem dan een kijkje onder het kopje vrijwilligers voor contact.


Lees de laatste berichten van het Straat Consulaat onderstaand:

In Den Haag mensen weer op straat gezet tijdens de lockdown

Vorig jaar begon ik, Marlies Filbri, als directeur bij Straat Consulaat. Een organisatie die zich inzet voor de belangen van daklozen. Zoals altijd, als je in een andere sector aan de slag gaat was het wennen aan het nieuwe jargon. Niemand hoeft op straat te slapen in...

Winteractie Straat Consulaat: het wordt koud op straat!

De komende week wordt het on-Nederlands koud met ’s nachts temperaturen ruim onder het vriespunt. Reden voor het Straat Consulaat om er dagelijks op uit te gaan om mensen op straat te bezoeken die door verschillende redenen niet in de opvang zitten. Er is opvang maar...

Start nieuwe ‘Terug naar school’ training in maart 2021

Op dinsdag 16 maart 2021 start er weer een nieuwe ‘terug naar school' training van het Educatieproject. Ben je tussen de 18 en 28 jaar en heb jij door omstandigheden je MBO diploma nog niet kunnen behalen dan biedt Straat Consulaat hier in samenwerking met het ROC...

Landelijke Toegang tot op heden nog een utopie

Bijna alle gemeenten komen geld tekort voor het leveren van jeugdzorg, opvang en bijstand. Daardoor worden sommige strenger in het toelaten van mensen tot sociale voorzieningen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag, Investico en de Groene Amsterdammer. Het Straat...

Nieuwsberichten per categorie

Foto albums op Facebook

Straat Consulaat Foto Albums op Facebook

Foto albums op Facebook

Agenda

Ontvang nieuws updates in uw e-mail

Vul uw e-mail adres in:

Verzorgd door FeedBurner

Theme support: CM webdesign