Een opvallend experiment in Eindhoven bood een jaar lang financiële steun aan dertig kwetsbare jongvolwassenen. Deze jongeren ontvingen maandelijks 1050 euro zonder enige verplichtingen, en de resultaten waren verbluffend. Het zogenaamde “Bouwdepot”-project, dat zich richtte op jongvolwassenen tussen 18 en 20 jaar, gaf hen de mogelijkheid om hun leven een nieuwe wending te geven.

De jongeren, vaak zonder ouderlijke steun, waren voorheen langdurig in armoede opgegroeid, sommigen zelfs in de jeugdzorg.

Ondanks scepsis toonde de proef positieve uitkomsten: meer financiële stabiliteit, een grotere kans op een vaste baan, het afbetalen van schulden, het volgen van therapie, en experimenteren met bijbanen. Niet alleen Eindhoven, maar ook andere gemeenten zoals Amersfoort en Groningen waren geïnteresseerd in het initiatief.

Terwijl sommigen vreesden voor verkeerd gebruik van het geld, bleek dit ongegrond. Het experiment leidde tot positieve resultaten, waaronder een aanzienlijke afname van schulden. Hoewel het basisinkomen geen wondermiddel was, bood het de jongeren een welkome adempauze om hun leven op het goede spoor te krijgen, niet alleen financieel, maar ook op het gebied van gezondheid en persoonlijke ontwikkeling.

Lees het complete artikel op de website van Trouw:

Wat gebeurt er als je kwetsbare jongeren gratis geld geeft?

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto: Eveline van Egdom. Foto's gemaakt voor de campagne 'Dakloosheid zie je niet