Een nieuw wetsvoorstel, ingediend door een coalitie van politieke partijen en oppositieleden, heeft tot doel weeskinderen de mogelijkheid te bieden om tot hun 28ste in het huurhuis van hun overleden ouders te blijven wonen. Momenteel hebben woningcorporaties de keuze om het huurcontract te verlengen, maar ze zijn hier niet toe verplicht.

Het wetsvoorstel beoogt dakloosheid onder weeskinderen te voorkomen en benadrukt dat kinderen tijdens het rouwproces niet aan hun lot overgelaten mogen worden, waarbij zelfs daklozenopvang een realiteit kan worden. Bovendien stelt het voorstel dat deze kinderen na hun 28ste een passende woonoplossing aangeboden moeten krijgen. Hoewel het aantal betrokken kinderen beperkt is, erkennen de initiatiefnemers de ondraaglijke pijn en angst die deze kinderen ervaren als ze dreigen dakloos te worden.

Het wetsvoorstel vindt zijn oorsprong in schrijnende gevallen waarbij weeskinderen gedwongen werden hun ouderlijk huis te verlaten. Het verhaal van de zussen Fabiënne en Valerie Valk wordt aangehaald als een voorbeeld waarin ze uiteindelijk het huurcontract van hun moeder mochten overnemen.

Lees het volledige artikel op de website van de NOS:

Nieuwe wet moet zorgen dat weeskinderen in huurhuis kunnen blijven

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!

Foto:  Eveline van Egdom