Jongerenpanel de Derde Kamer gaat hun mystery guest onderzoek in de MO herhalen in het voorjaar van 2023. Het panel, een team van ervaringsdeskundigen met betrekking tot dak- en thuisloosheid, wil graag weten hoe het er nu in diverse gemeenten voor staat als een jongere buiten kantoortijden aanklopt omdat deze dakloos is geworden.

Geen enkele jongere op straat aan het einde van 2021, dat was de ambitie van het programma van staatssecretaris Blokhuis. Hierbij zijn veertien pilotgemeenten betrokken geweest om te zorgen dat geen enkele jongere langer dan drie maanden in de opvang of op straat hoeft te leven. Als een jongere bij de gemeente of opvang aanklopt zou deze dezelfde dag nog een slaapplek moeten krijgen, en binnen drie maanden zou deze jongere dan doorgestroomd moeten zijn naar een stabielere woning.

In 2021 voerde Jongerenpanel de Derde Kamer daarom een mystery guest onderzoek uit. Toen vonden jongeren slechts in 6 van de 14 gemeenten5 een slaapplek binnen de regels in de veertien pilotgemeenten. Afgelopen najaar volgde een nieuwe steekproef in vijf gemeenten. In slechts twee van de vijf gemeenten vonden jongeren een slaapplek. En in één daarvan enkel omdat die dag de winterkouderegeling open ging.

Lees het complete artikel op de website van Valente:

Mystery guest in de MO (Maatschappelijke ondersteuning) voorjaar 2023

Bij de foto: Voormalig Staatssecretaris Blokhuis in gesprek met dak- en thuisloze jongeren in 2019. Foto afkomstig van de Rijksoverheid.