Twee jaar lang had Jasmeen geen dak boven haar hoofd. Sinds een maand woont zij in een van de tijdelijke containerunits aan de Henri Faasdreef. En dat biedt perspectief. “Ik wil andere mensen steun geven met mijn verhaal.”

Aan de Henri Faasdreef, op een steenworp afstand van de A4, verrees vorig jaar een containerdorpje waar 70 dak- of thuisloze Hagenaars een nieuwe start kunnen maken. Sinds een maand is de jonge Haagse Jasmeen* een van hen. Ze is opgelucht dat ze na jaren in jeugdzorginstellingen, een pleeggezin en uiteindelijk de noodopvang van de Kessler Stichting een eigen dak boven haar hoofd heeft. In haar containerwoning staan een grote slaapbank en een kledingkast. “Ik ben nog druk met de inrichting bezig,” zegt de studente met een bijzonder levensverhaal.

Hoe kan het dat een 21-jarige hier terechtkomt? “Toen ik een jaar of dertien was, ging het mis,” vertelt Jasmeen. “Ik werd uit huis geplaatst door de rechter omdat mijn thuissituatie niet stabiel was. Ik had geen goede relatie met mijn stiefvader. Dat was omdat hij heel streng was. Ik moest een hoofddoek dragen en mocht geen make-up op.” De spanningen liepen hoog op thuis. Zo hoog dat Jasmeen een zelfmoordpoging deed en in het ziekenhuis belandde. Daar biechtte zij aan de arts op waarom zij dat had gedaan. Uiteindelijk besloot de rechter om haar te plaatsen in een gesloten instelling van De Jutters. “Mijn moeder wilde wel dat ik thuiskwam, maar de rechter besloot anders vanwege de situatie thuis. Die man moest weg, of ik. Ik herinner me nog dat ik laat aankwam bij de instelling, in mijn pyjama en op slippers. Dat was heel moeilijk,” legt ze uit.

Lees het complete artikel op de website van Den Haag Centraal:

Containerwoning biedt dakloze Jasmeen (21) nieuwe start: ‘Ik heb nu meer rust’

Foto: Eveline van Egdom, ter illustratie.

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!