Dak- en thuisloosheid kost Brussel elke dag minstens 600.000 euro. Dat blijkt uit een studie van de ULB in opdracht van de organisaties Recht op een dak en Syndicat des immenses. Voor iedere dakloze persoon zou de overheid ruim 40.000 euro per jaar betalen. De onderzoekers en de hulpsector pleiten voor nieuwe oplossingen. “Grosso modo kost herhuisvesting evenveel als het huidige daklozenbeleid in Brussel.”

De studie is vandaag voorgesteld aan de ULB in het bijzijn van verschillende politieke partijen. Het is de eerste keer dat de kosten van dakloosheid in Brussel op deze manier zijn berekend. Dat gebeurde door onderzoekers van het departement Toegepaste Economie aan de ULB, dankzij financiering van 16 hulporganisaties vanop het terrein. Zij telden de kosten op van onder meer noodopvang, crisisvoorzieningen, straathoekwerk, gezondheidszorg, juridische bijstand en OCMW-hulp voor dakloze Brusselaars, maar keken ook naar de verloren overheidsinkomsten. Dakloze personen betalen minder sociale zekerheidsbijdragen, persoonsbelasting en geen gemeentebelastingen.

“Tot nu toe was er geen enkele studie naar de reële kost van dakloosheid in Brussel,” zegt onderzoekster Justine Carlier van de ULB. De hele raming baseert zich op het jaar 2019, voor de coronacrisis, dus uitzonderlijke uitgaven zijn niet meegeteld. De cijfers komen uit de jaarverslagen van hulpverenigingen, begrotingsdocumenten en eerdere studies. Sommige kosten zijn trouwens niet mee in rekening gebracht, zoals voedselhulp, politie-interventies of het onderhoud van de publieke ruimte.

Lees het complete artikel op de website van bruzz.be:

ULB-studie: 'Elke dakloze persoon kost 40.000 euro per jaar'