Liefst een op de vijf dak- en thuislozen in ons land zijn jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar. Dat blijkt uit een groots opgezet onderzoek van de Koning Boudewijnstichting. In vergelijking met de oudere, zijn de jongere daklozen vaker vrouw, liggen ze vaker in conflict met hun familie en zijn ze vaker verborgen dakloos, in plaats van zichtbaar op straat te leven.

Voor het eerst heeft de Koning Boudewijnstichting een grootschalig onderzoek gevoerd naar dak- en thuisloosheid bij jonge volwassenen. Ze deed dat in samenwerking met UGent, KU Leuven en UCL. De onderzoekers telden eind 2020 en begin 2021 in negen Belgische steden en regio’s – waaronder Leuven, Gent en Charleroi – de volwassen mensen zonder dak boven hun hoofd. Ze kwamen tot de vaststelling dat van de 6.286 getelden, er 1.208 jonger zijn dan 25 jaar. Dat is omgerekend 19,2 procent, of zowat één op de vijf.

“Verrassend en verontrustend”, zo noemt professor Griet Roets van de vakgroep sociaal werk van de UGent, die mee het onderzoek voerde, dat cijfer. “Omdat het ons vormen van dak- en thuisloosheid toont die vaak onder de radar blijven.”

Lees het complete artikel op de website van nieuwsblad.be:

België: Eén dakloze op vijf is jonger dan 25: “Zij hebben een springplank nodig om uit die extreme armoede te geraken”

Foto:  Eveline van Egdom