“Er is een structureel tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen”, dat zegt onderzoeker Koen Hermans (KU Leuven) na een telling van het aantal dak- en thuislozen. Die zijn met meer dan voor de telling van de KU Leuven verwacht werd. Naast de stereotiepe dakloze op straat, leven veel mensen in een minder zichtbare vorm van dakloosheid, zoals op de zetel van familie of vrienden.

We denken vaak aan een alleenstaande man die op straat slaapt en verslaafd is aan alcohol of andere drugs, wanneer we het hebben over daklozen. Toch zijn zij slechts het topje van de ijsberg. Het leeuwendeel van de dak- en thuislozen bevindt zich onder de waterlijn. Die verborgen problematiek brengen onderzoekers van de KU Leuven en UCL nu in kaart.

In 2022 werden 7.912 dak- en thuisloze mensen geteld in verschillende regio’s in België. Het onderzoek wordt gefinancieerd door de Koning Boudewijnstichting, maar deze keer stak ook Vlaanderen geld toe en daardoor kon een groter gebied onderzocht worden. In Vlaanderen zes zones: Boom-Mechelen-Lier, Arrondissement Brugge, Midwest, Middenkust, (zorg)regio Kempen en Waasland.

Lees het complete artikel op de website van VRT.be:

België: 'Aantal dak- en thuisloze mensen hoger dan verwacht. Structureel tekort aan betaalbare en kwaliteitsvolle woningen'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!