Foto: Ellen Houtman winterbeelden

Nu de temperaturen erg laag zijn maken hulporganisaties zich zorgen om daklozen die buiten slapen. Vannacht was het op sommige plekken -9 en ook de komende nachten vriest het ver onder nul. Een deel van de mensen op straat weet de opvang te vinden nu de winterkouderegeling weer van kracht is. Toch slapen sommigen nog buiten en daar zitten risico’s aan. “Als de temperatuur ver daalt, krijg het hart het moeilijk.”

Op dit moment zijn er volgens het CBS ruim 26.000 daklozen in Nederland, maar hulporganisaties denken dat het er veel meer zijn. Met name de groep dakloze Oost-Europese arbeidsmigranten groeit.

Winterkouderegeling

Voor alle daklozen is er met de kou de zogeheten winterkouderegeling. Dat houdt in dat er in de opvang extra slaapplekken worden gerealiseerd, zodat mensen niet buiten hoeven te slapen. Wie zich meldt, krijgt een bed, een douche, een warme maaltijd en ontbijt. Dat kost niets. De winterkouderegeling gaat van start wanneer het onder het vriespunt is. Maar niet iedere dakloze weet ervan. “Je moet mensen er elke keer opnieuw op attenderen dat de regeling start en ook wanneer hij eindigt”, zegt Merve Yikilmaz, veldwerker bij het Leger des Heils. “Het duurt vaak een paar dagen voordat mensen ervan op de hoogte zijn.”

Lees het volledige artikel op de website van RTLnieuws:

Zorgen om daklozen in kou 's nachts: hoeveel kan het lichaam aan?

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!