Daklozen die op de Koekamp overnachten, worden door politie en handhaving ruw verwijderd. “Mensen raken van de regen in de drup.” De tentjes die zaterdag nog op de Koekamp stonden, zijn twee dagen later allemaal weg. Een terugkerend ritueel in het park bij het Centraal Station (CS), waar sinds begin april steeds meer daklozen de nacht doorbrengen. 

Ze slapen er vaak, maar van de gemeente en de politie mag het niet. Eens in de zoveel tijd komen er busjes met agenten en handhavers langs om het park naast CS leeg te vegen. “Wat ik hoor,” zegt ex-raadslid van de Haagse Stadspartij Peter Bos, “is dat er spullen in beslag worden genomen als ze niet snel genoeg weg zijn. Je hebt dus gewoon de kans dat je je tentje kwijtraakt.” 

Bos is sinds de laatste verkiezingen raadslid af. Sinds begin juni is hij belangenbehartiger bij het Straat Consulaat, een organisatie die opkomt voor de rechten van daklozen in Den Haag en hen helpt met problemen die ze niet bij een gemeentelijke instantie opgelost krijgen. In het geval van de Koekamp – waar Bos op een bankje aan het fietspad zit – gaat het om een specifieke groep dakloze mensen: arbeidsmigranten uit de Europese Unie zonder recht op sociale voorzieningen. Terug naar hun land van herkomst kunnen ze vaak niet, onder andere uit vrees voor gezichtsverlies. Het Straat Consulaat luidt de noodklok.

Lees het complete artikel op de website van denhaagcentraal.net:

Straat Consulaat slaakt noodkreet om daklozen op de Koekamp