Nog meer daklozen en armoede, dat zijn de gevolgen van het voorstel om de Participatiewet aan te scherpen. Die frustreert het zorgen voor elkaar.
De in 2015 ingevoerde kostendelersnorm betekent dat volwassenen met een uitkering die in één huis wonen, de kosten van het huishouden moeten delen. Hoe meer mensen samenwonen, hoe lager de bijstand. Deze maatregel zorgt nu al voor meer ellende dan dat het aan bezuinigingen oplevert. De uitkering, die al te weinig is om van te leven volgens het Nibud, kan door de kostendelersnorm nog een keer bijna gehalveerd worden.
Nu ligt bij de eerste kamer het voorstel om naast de eerstelijns bloedverwanten ook tweedelijns (broers, zussen of grootouders) te gaan belasten met dezelfde regels van de kostendelersnorm. Dit zal dan weer leiden tot een nog grotere groep daklozen omdat mensen niet meer bij hun familie terecht kunnen.
Straat Consulaat: De kostendelersnorm zou in zijn geheel afgeschaft moeten worden. Zo kunnen mensen weer voor elkaar gaan zorgen in plaats van mensen op straat te laten belanden.
Lees het complete artikel op de website van Trouw:
Voorkom dat familie niet meer voor elkaar kan zorgen door korting op hun uitkering
Foto: Straat Consulaat