De economie in Nederland draait als een tierelier. Desondanks meldden zich vorig jaar weer meer klanten bij de voedselbank.

Landelijk steeg het aantal personen dat met een wekelijks voedselpakket werd geholpen met 7.500 naar in totaal 140.000. In Eindhoven is het aantal gezinnen dat de voedselbank bezoekt weer net zo hoog als op het hoogtepunt van de crisis in 2014.

Belangrijke oorzaak van deze aanwas is de versoepeling van de toelatingsnormen, zegt voorzitter Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland. En die maatregel –de verhoging van het ‘leefgeldcriterium’- is weer het rechtstreekse gevolg van de toegenomen hoeveelheid producten die door retailers en supermarkten de laatste jaren wordt aangevoerd. ,,Doordat er meer voedsel wordt geleverd, onder meer dankzij de voedselveilig certificaten die al onze voedselbanken sinds enige tijd hebben, kunnen we meer mensen uit de doelgroep bedienen”, aldus Wijnbelt. ,,De producten van de voedselbank hebben nu dezelfde kwaliteit als die in de supermarkt.”

Lees het complete artikel op de website van Ed.nl:

Voedselbank merkt weinig van welvaart: steeds meer klanten, óók in Eindhoven

foto Monique Stuijvenberg