Gemeenten hanteren bij elkaar opgeteld meer dan zestig extra regelingen voor het ondersteunen van arme inwoners, bovenop landelijke regelingen, zoals de bijstand en tegemoetkomingen. Van verjaardagsvouchers en modecheques voor kinderen tot een kosteloos bezoekje aan de dierenarts.

Dit blijkt uit onderzoek van de NOS. Door de coronaperiode, krappe woningmarkt, inflatie, stijgende prijzen en hoge energierekening weten steeds minder mensen het hoofd boven water te houden. Steeds meer mensen kloppen bijvoorbeeld voor schuldhulp aan bij de gemeente, zo bleek recent. Schuldhulpverleners maken zich zorgen over capaciteit om de melders te helpen.

Landelijke en lokale regelingen

Ook zijn er heel wat gemeenten met extra regelingen om arme inwoners te helpen, bovenop de bijstand en landelijke tegemoetkomingen, zo toont een rondgang van de NOS langs 214 gemeenten. Soms ontwikkelt de lokale overheid deze extra’s in samenwerking met nabijgelegen gemeenten.

De regelingen lopen inhoudelijk uiteen per gemeente, waardoor het voor inwoners gaat tellen waar ze wonen. De mogelijke mate van inkomensondersteuning verschilt bijvoorbeeld. In 2023 trekken de meeste deelnemende gemeenten meer geld uit voor inkomensondersteunende maatregelen. Ook vorig jaar is in veel gevallen meer geld uitgegeven aan inkomensondersteuning dan het jaar ervoor. De lokale verschillen in armoedebeleid zijn voor een deel demografisch te verklaren.

Lees het complete artikel op de website van Gemeente.nu:

Tientallen armoederegelingen bovenop landelijk beleid