Maar liefst 39.000 mensen zwerven nu op straat, zo bleek vrijdag. Dat is meer dan twee keer zo veel als in 2009. Staatssecretaris Blokhuis zegt zich te zijn ‘rotgeschrokken’. Toch is dit al jaren aan de gang. En we weten ook al heel lang wat de oplossing is: investeren. Sterker nog, wie investeert in daklozen verdient zijn geld dubbel terug.

Soms moet je een gek plan een kans geven. Al jaren kampte de Amerikaanse staat Utah met een enorm daklozenprobleem. Duizenden zwervers sliepen onder de bruggen, in de parkjes en op de straten van de grote steden. Politie en hulpverleners hadden er hun handen vol aan. Lloyd Pendleton, de directeur van de daklozenopvang, was het zat. En hij had een plan.

In 2005 begon het: the war on homelessness. En dan niet zoals dat meestal gaat in de Verenigde Staten, met knuppels en pepperspray, maar door het probleem bij de wortel aan te pakken. Het doel: alle daklozen de straat af. En het middel: gratis appartementen.

Lees het complete artikel op de website van de Correspondent:

Rutger Bregman: "Het aantal daklozen in Nederland is verdubbeld. Dit kunnen we eraan doen"

Foto: Rutger Bregman speaks at TED2017 – The Future You, April 24-28, 2017, Vancouver, BC, Canada. Photo: Marla Aufmuth / TED  https://creativecommons.org/licenses/by-nc/2.0/