De regeling die een UWV-uitkering aanvult tot bijstandsniveau is zo onbekend dat de helft van de rechthebbenden dat geld misloopt.

Meer dan 60.000 Nederlanders leven in armoede omdat zij een UWV-uitkering mislopen waar zij wel recht op hebben. De uitkeringsinstantie is hier al langer van op de hoogte en ziet de gevolgen. Medewerkers spreken „dagelijks c.q. wekelijks” burgers met financiële problemen, vermoedelijk mede door dit probleem. Maar een structurele aanpak ontbreekt.

Dat schrijft de Arbeidsinspectie in een dinsdag gepubliceerd rapport. De studie betreft mensen die recht hebben op een extra UWV-uitkering die hun inkomen aanvult tot bijstandsniveau. Zij krijgen al een andere uitkering van het UWV, bijvoorbeeld wegens werkloosheid of arbeidsongeschiktheid. Maar die uitkering is zo laag dat het inkomen van hun huishouden onder het bestaansminimum uitkomt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als de uitkeringsontvanger eerder een deeltijdbaan met een laag salaris had: de uitkering is veelal een percentage van dat laatstverdiende salaris.

Lees het volledige artikel op de website van het NRC:

Ruim 60.000 Nederlanders in armoede door onbekendheid met uitkering

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!