Volgens de rechter komen deze burgers onder het bestaansminimum terecht.

Veel gemeenten dragen bij beslag op een bijstandsuitkering maandelijks af aan de deurwaarder. Hierdoor komt de debiteur onder de beslagvrije voet. En dat mag niet, zegt de Rechtbank Noord-Holland. Deze burgers komen dan namelijk onder het bestaansminimum terecht. Bovendien brengt maandelijks afdragen extra kosten voor de debiteur met zich mee. De rechter oordeelt dan ook dat de extra maandelijkse kosten als schade door de gemeente moet worden vergoed.

Proefprocedure

De aanleiding voor deze uitspraak is een proefprocedure van SchuldInfo. Schuldenexpert en jurist André Moerman, eigenaar van SchuldInfo, heeft aangevoerd dat ‘de beslagvrije voet gelijk is aan de netto-uitkering exclusief vakantiegeld’. Er is volgens Moerman daarom geen ruimte voor een maandelijkse beslagafdracht. ‘Als de gemeente wel de ruimte heeft om te kiezen voor een maandelijkse afdracht of het vakantiegeld jaarlijks af te dragen’, zegt Moerman, ‘is de keuze om maandelijks af te dragen in strijd met het evenredigheidsbeginsel. Dit vanwege de extra kosten die dit voor de debiteur met zich meebrengt.’

Lees het complete artikel op de website van binnenlandsbestuur.nl:

Rechtbank: maandelijks beslag op bijstand in strijd met wet

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!