Geen geld overhouden om boodschappen van te kopen. Voor steeds meer mensen in ons land is dat de realiteit. Antropoloog Nikki Buijse deed voor het Rode Kruis het afgelopen jaar onderzoek naar voedselarmoede in Nederland. “Dit is pas het topje van de ijsberg.”

“Op papier lijkt het allemaal goed geregeld in Nederland”, begint Nikki. “Maar de realiteit is dat er 400.000 mensen in verborgen voedselarmoede leven. Deze mensen willen graag hulp, maar krijgen die hulp nog niet. Toen ik dat cijfer hoorde, vond ik dat heel shocking.”

Verborgen groep

Voedselarmoede komt in alle lagen van de bevolking voor. Dat weet Nikki als geen ander. Voor haar onderzoek sprak ze met heel veel verschillende mensen. “De ouderen in voedselnood waren het moeilijkst te bereiken. Vooral de 80+’ers die niet mobiel zijn. Die gaan nergens naartoe en zijn dus ook niet bekend bij de buurtinitiatieven waar we vanuit het Rode Kruis veel mee samenwerken. Dat is echt een verborgen groep.”

Lees het complete artikel op de website van het Rode Kruis:

Nikki deed onderzoek naar voedselnood in Nederland en dít is wat ze allemaal zag en hoorde

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!