Nederland veramerikaniseert steeds meer. Op juist die terreinen waar we ooit met trots van konden zeggen dat de sociale ongelijkheid en cohesie in Nederland niet vergelijkbaar was met de harde markteconomische wetten van de Verenigde Staten. Waar je wel van een dubbeltje een kwartje of meer kunt worden maar waar de meeste Amerikanen gewoon een harde dagelijkse strijd moeten voeren om te kunnen overleven. Vaak met meerdere baantjes, als je geluk hebt. Want heb je pech en geen werk, dan zit je zonder een goed sociaal vangnet zoals we dat in Nederland gelukkig nog wel kennen.

De VS ziet Nederland al decennia als een mooie testmarkt om Amerikaanse producten in Europa af te kunnen zetten. Ons consumptiegedrag lijkt namelijk veel op het gedrag van Amerikaanse consumenten. We nemen automatisch veel negatieve aspecten van dat gedrag ook over. Zoals de groeiende zwaarlijvigheid van Nederlanders en een fors toenemende schuldenproblematiek. Welke door de huidige energiecrisis en hoge inflatie steeds meer burgers treft.

We kijken inmiddels in Nederland ook niet meer op van het begrip “werkende armen.” Evenmin van het nieuwsbericht dat het Rode Kruis in Nederland voedselhulp aanbiedt aan meer dan 400.000 burgers. Waaronder werkende armen die niet in aanmerking komen voor de reguliere voedselbanken.

Lees het complete artikel op de website van bnnvara.nl:

Nederland krijgt steeds meer de schaduwkanten van de Amerikaanse samenleving