Heb je net je halve maandsalaris opgemaakt aan cadeaus en chic eten, is het alweer tijd om de grote vakantie te boeken. Daarom is januari budgetmaand. In dat kader vertellen lezers ons iedere week hoe zij in de schulden belanden, en hoe ze er weer vanaf kwamen. Deze week het verhaal van Hanneke: “Ik heb huilend aan balies gestaan.”

Hanneke de Vreugd-Kromhout (43) zat tien jaar lang in de schulden. Het is onze eigen schuld dat we erin zijn geraakt. Weet je, als je geen verantwoordelijkheid neemt dan kun je ook nooit uit de problemen komen. Je kan iedereen wel de schuld gaan geven, maar zelf heb je er ook een groot aandeel in.

Bij ons ging dat zo: mijn man en ik waren nog jong en naïef. Ruim tien jaar geleden werkten we allebei op de bloemenveiling. We maakten lange dagen, werkten zo’n 50 uur per week. Tot ik ziek thuis kwam te zitten en we bovendien net een baby hadden. Mijn man vroeg of hij 8 uur per dag mocht gaan werken, om meer thuis te zijn voor mij en onze baby. Volgens de werkgever was dat geen optie en na een ander onbenullig akkefietje nam mijn man ontslag. Op dat moment voelde dat heel goed; kiezen voor jezelf. Ook als dat betekende dat hij dan zonder werk thuis kwam te zitten.

Eigen schuld: zo kom je erin, en zo kom je er weer uit

Foto: Straat Consulaat