Beeld: Tim ‘S Jongers. Foto gemaakt door Peter van Beek.

Ik denk dat we het allemaal weleens ervaren: het gevoel dat we geen grip op ons leven hebben.

Je wil bijvoorbeeld uit je te krappe, tochtige woning verhuizen, maar je kunt nergens naartoe. Een vast contract krijgen op je werk lukt maar niet. Ondanks dagen bellen krijg je maar geen doktersafspraak geregeld, je staat al maanden op een wachtlijst voor therapie, of de noodzakelijke ondersteuning vanuit de gemeentelijke armoederegelingen laat maar op zich wachten.

In zulke gevallen ben je afhankelijk van een ander, en ligt de controle over het leven dus niet in eigen handen. Je gaat nu eenmaal niet zelf over de hoogte van de huur of de wachtlijsten in de zorg. En als er nog honderden wachtenden voor je zijn, zit er maar één ding op: wachten, vaak in een meer of mindere staat van onzekerheid.

Onschuldig is dit niet.

In het rapport Grip
Het rapport vind je hier.dat eind 2023 verscheen, stelt de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) dat steeds meer burgers onzekerheid én een gebrek aan controle op het eigen leven ervaren. Dit heeft zo zijn gevolgen: veel stress, ziekte en een ontevredenheid over de samenleving als geheel.

Bestaanszekerheid is geen geldkwestie

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!