Daklozenorganisaties uiten groeiende bezorgdheid over het naderende einde van de opvang voor ‘derdelanders’, een term die verwijst naar mensen die hun land zijn ontvlucht vanwege de Oekraïense oorlog, maar niet beschikken over een Oekraïens paspoort.

Valente, de branchevereniging die belangen van organisaties voor daklozenhulp behartigt, slaat alarm over de mogelijk toegenomen daklozenpopulatie en de daarmee gepaard gaande chaotische situatie. Het kabinetsbesluit om de opvang op 4 september te beëindigen, komt op een kritiek moment, te midden van een opwaartse trend in de dakloosheidscijfers in Nederland.

Vooral in Rotterdam is een zorgwekkende stijging van 60% in vier jaar opgetekend, voornamelijk onder arbeidsmigranten uit Oost- en Midden-Europa. Zowel lokale overheden als hulporganisaties uiten ernstige bezorgdheid over deze gestaag uitbreidende groep daklozen. De zorgwethouder van Rotterdam wijst op de verergerende invloed van dubieuze praktijken van uitzendbureaus en een gebrek aan adequate ondersteuning. Het verlies van werk, dat vaak hun verblijfplaats bepaalt, vergroot de kwetsbaarheid van daklozen.

De directeur van Valente pleit voor een meer empathische benadering van dakloosheid bij mensen van buitenaf en benadrukt de aanstaande stopzetting van de opvang voor ‘derdelanders’, die naar verwachting kan leiden tot een toenemend aantal daklozen. Een collectieve en solidariteitsgerichte aanpak wordt aanbevolen om daklozen te helpen en te ondersteunen tijdens deze uitdagende periode.

Lees het volledige artikel op de website van eenvandaag.avrotros.nl:

Daklozenorganisaties maken zich zorgen om stopzetten opvang 'derdelanders': 'Nieuwe groep die we wellicht straks in tentjes gaan zien'

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!