Grote steden, waaronder ook Amsterdam, maken zich ernstig zorgen over de toename van het aantal daklozen. Harde cijfers zijn er alleen niet. Het zijn verontruste bewoners, maar vooral de maatschappelijk werkers die signaleren dat het op straat steeds meer zichtbaar wordt.

“Hé, ik ben Marieke, dit is mijn collega Saskia. Sorry dat we je wakker maken.” Als de stad nog slaapt zoeken Marieke Dwars en Saskia de Melker van Veldwerk Amsterdam naar de mensen die dat buiten moeten doen. Als ze zo’n buitenslaper aanspreken schakelen de maatschappelijk werkers haast automatisch over naar het Engels.

Oost-Europa

Want opvallend veel daklozen in Amsterdam komen uit Oost-Europa. Zoals de man die een slaapplek heeft gevonden in een portiek in de chique Vondelparkbuurt. Hij komt uit Letland. Een bezorgde bewoner heeft melding gemaakt en die melding komt dan, vaak via de politie, bij Veldwerk Amsterdam terecht. Marieke loopt rustig op de slapende man af. “We benaderen de mensen voorzichtig. Je maakt ze natuurlijk wakker. Dat is niet altijd leuk. We stellen onszelf voor, bekijken wat de situatie is en zeggen wat we kunnen doen.”

Lees het complete artikel op de website van de NOS:

Op zoek naar daklozen met Veldwerk Amsterdam: "Doelgroep is moeilijk in beeld te krijgen"