Het plan van staatssecretaris Van Ooijen om daklozen uit EU-landen zoals Polen en Roemenië kortdurende, sobere opvang te geven, zit vol fouten. Dat zegt universitair docent Dion Kramer. ‘Het is juridisch broddelwerk.’

Dakloze EU-migranten uit landen als Polen en Roemenië krijgen niet de opvang waar ze recht op hebben. Een nieuw plan van staatssecretaris Maarten van Ooijen (volksgezondheid, welzijn en sport) om kwetsbare EU-arbeidsmigranten van de straat te helpen, verbetert hun situatie iets, maar klopt juridisch gezien niet. Dat zegt universitair docent Dion Kramer van de Vrije Universiteit in Amsterdam, die gepromoveerd is op de rechten van EU-burgers.

Van Ooijen wil een kortdurende, sobere opvang opzetten voor dakloze migranten. Tijdens de coronacrisis vroeg de Tweede Kamer om een initiatief voor de opvang van dakloze EU-burgers uit bijvoorbeeld Portugal, Estland of Bulgarije. Zij verloren relatief vaak hun werk en belandden op straat. Snel opgetuigde noodopvang bood tijdelijk uitkomst, maar een oplossing voor de langere termijn ontbrak. In september werd het nieuwe plan gepubliceerd.

Lees het complete artikel op de website van Trouw:

Ook in nieuw plan schendt Nederland rechten dakloze EU-migranten

Bij de foto: Maarten van Ooijen Staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Foto Martijn Beekman.