Beeld: Martijn Beekman van Fleur Agema, Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 1e viceminister-president.
Arbeidsmigranten die werkloos zijn en daardoor geen zorgverzekering meer hebben, moeten voor planbare zorg terug naar hun land van herkomst. Alleen acute zorg blijft voor hen beschikbaar. Dit zegt PVV-minister Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport in een interview met Zembla. Ze vindt dat zorgverleners in de spreekkamer moeten gaan bepalen of een arbeidsmigrant nog recht heeft op niet-acute zorg (planbare zorg).
“Het is niet aan mij om te bepalen wat acute zorg is, dat doet de beroepsgroep. En zij moeten met elkaar bepalen: wie is de persoon die we voor ons hebben en wordt het niet eens tijd dat die teruggaat naar huis?” Zorgverleners die dagelijks met ‘de onverzekerden’ te maken hebben begrijpen niets van de uitlatingen van minister Agema.
‘Onmenselijk’
Ziekenhuisdirecteur Inge de Wit van het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam reageert verbijsterd: “Onze artsen leggen een eed af om álle patiënten te zien en te helpen. Het is onmenselijk als je mensen zorg ontzegt. Als de minister daar besluiten toeneemt dan hoop ik dat ze de impact daarvan heel goed tot zich neemt.”
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ), de landelijke brancheorganisatie, wil nu opheldering van de minister laat voorzitter Ad Melkert aan Zembla weten: “Het is in de praktijk soms lastig om een scherp onderscheid te maken tussen acute zorg en andere vormen van zorg. Als patiënten die chronische zorg nodig hebben onvoldoende of niet behandeld worden, kan dat op enig moment leiden tot een acute zorgvraag. Het is daarom belangrijk om te weten op welke manier kwetsbare mensen gebruik kunnen blijven maken van de zorg.”
Lees het volledige artikel op de website van bnnvara.nl:
Minister Agema: werkloze arbeidsmigranten zonder zorgverzekering krijgen alleen nog acute zorg
Lees ook:
Stigmatisering en criminalisering van dakloosheid in wet- en regelgeving
Stigmatisering en criminalisering van dakloosheid in wet- en regelgeving Stereotype beelden over dakloze mensen leiden tot hardnekkige vooroordelen en stigmatisering. Dit wordt niet alleen versterkt en bestendigd door media, maar ook door wet- en regelgeving die...
Upstream Project: Preventieve aanpak doorbreekt cyclus van jongerendakloosheid
Beeld: Pleun Usman, Belangenbehartiger Straat Consulaat. Hoe voorkomen we dakloosheid onder jongeren? Het aantal dakloze jongeren in Nederland is alarmerend hoog. Uit de meest recente Ethos-Light tellingen blijkt dat 1 op de 5 dakloze mensen tussen de 18 en 27 jaar...
Dakloze buitenslapers zijn gewoon toeristen
Dakloze buitenslapers zijn gewoon toeristen Dit is een maandelijkse column waarin Jan de Vries en Marlies Filbri afwisselend hun visie delen over dakloosheid en de maatschappelijke ontwikkelingen daaromheen. We hebben een enorme crisis in dit land. In Den Haag zie ik...
Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!
Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.
Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!
Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!
Voor meer berichten over de activiteiten van onze Achterban kan je hier verder kijken !
Lees over de acties die we voeren om dakloosheid tegen te gaan!