De Poolse stichting Barka helpt dakloze arbeidsmigranten in Nederland die vaak verslaafd zijn en geen toegang hebben tot opvang en sociale bijstand. Deze migranten uit Oost-Europese landen zijn naar Nederland gekomen om te werken, maar door verschillende redenen op straat beland en hebben weinig opties om er weer bovenop te komen. Barka biedt hulp op straat, in de gevangenis, in daklozenopvang en via de telefoon. Hun hoofdkantoor is gevestigd in een rijtjeshuis in Utrecht, waar ze drie dagen per week spreekuur houden. De stichting heeft drie Pools-Nederlandse medewerkers die arbeidsmigranten helpen met het vinden van onderdak, werk en toegang tot zorg.

Barka zegt dat het Nederlandse systeem niet goed is berekend op arbeidsmigranten die dakloos worden en vaak verslaafd zijn. Daklozenopvang heeft vaak geen plek voor hen, en verslaafden die geen Nederlands of Engels spreken, krijgen nauwelijks hulp. Bovendien hebben ze minder vaak recht op sociale bijstand dan Nederlanders. Het verschilt ook per gemeente hoe dakloze arbeidsmigranten worden geholpen, waarbij sommige gemeenten hen wel helpen en andere niet.

Stichting Barka springt in dit gat en biedt ondersteuning aan deze kwetsbare groep. Hun missie is om de arbeidsmigranten te helpen bij het vinden van werk, onderdak, voedsel, kleding en medische hulp. Ze organiseren taallessen, psychologische ondersteuning, cursussen voor persoonlijke ontwikkeling en werken samen met andere organisaties om de migranten zo goed mogelijk te helpen. Barka probeert de problemen van dakloze arbeidsmigranten zichtbaar te maken voor de autoriteiten en de publieke opinie om zo verandering te brengen in het systeem en de rechten van deze kwetsbare groep te beschermen.

In het NRC is een artikel verschenen over de Stichting Barka waarin diep wordt ingegaan over de situatie van arbeidsmigranten in Nederland:

NRC: Deze stichting helpt arbeidsmigranten die werk- en dakloos werden. ‘Ik ga drinken, want ik verveel me’

Nieuws van het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Lopende projecten bij het Straat Consulaat. Klik hier voor een overzicht!

Een koffiebar gerund door voormalig dakloze mensen waar inwoners en ondernemers uit Den Haag en dakloze mensen elkaar kunnen ontmoeten.

Armoede in Nederland. Geldgebrek leidt vaak tot uitstel van betalingen en van uitstel komt afstel en dan is de afgrond snel in zicht. Klik hier voor een overzicht!

Geeft alle gepubliceerde berichten weer op onze website. Klik hier voor het overzicht!