De meesten willen hier werk doen wat Nederlanders niet meer willen doen voor het geboden lage loon. Ook zij willen onder normale omstandigheden leven en eventueel een gezin stichten en hen ook -net als iedere Nederlander – kunnen onderhouden.

Het Straat Consulaat heeft in de afgelopen maanden tijdens de lockdown(s) geleerd dat veel van deze arbeidsmigranten door gebrekkige kennis van het Nederlands niet correct worden geïnformeerd over wat het betekent om in Nederland te werken en te wonen en welke rechten zij hebben. Hierdoor komen velen in de problemen als het werk ineens ophoudt. Want werk en woning valt (te vaak) samen met het uitzendbureau wat dit allemaal regelt. Hierdoor worden mensen diep in de problemen gestort als ze hun baan kwijt raken en ineens op straat staan.

Het Straat Consulaat maakt zich sterk, met veel andere organisaties in Nederland, dat er dringend iets zal moeten veranderen in de opvang en huisvesting van kwetsbare arbeidsmigranten. Zolang Nederland arbeidsmigranten nodig heeft om werk te doen wat wij niet willen, wordt hiermee ook automatisch een verantwoordelijkheid gecreëerd voor de Nederlandse overheid en Gemeenten om zorg te dragen voor adequate opvang en informatie voor arbeidsmigranten.

Het Straat Consulaat werd geprikkeld voor dit schrijven door het artikel op de website van Pointer ‘Cocaïnewasserij gevonden in huis voor arbeidsmigranten’. Het verblijven in dit soort huizen, dan wel opeengestapeld in brandgevaarlijke kamertjes en illegaal in kerken is in onze ogen onmenselijk en onacceptabel. U kunt het artikel lezen via de onderstaande link:

Cocaïnewasserij gevonden in huis voor arbeidsmigranten

Bij de foto: uit een eerder verschenen artikel shteref en zijn gezin staan weer op straat na de lockdown


Schrijf u in het mailchimp account van het Straat consulaat als u op de hoogte gehouden wil worden van de nieuwe blogposts, activiteiten, acties en eventuele nieuwsbrieven.