Arbeidsmigranten in Nederland worden uitgebuit. Ze wonen en werken vaak in zeer beroerde omstandigheden en dat is al meer dan tien jaar bekend, maar er verandert weinig. Instanties hebben grote moeite met het aanpakken van werkgevers en huisvesters die misbruik maken van de kwetsbare positie van arbeidsmigranten. Ondertussen houdt deze groep wel een essentieel deel van de economie draaiende. “Het gaat om winst, maar dat gaat wel ten koste van arbeidsmigranten”, aldus Nationaal Rapporteur Mensenhandel Conny Rijken.

Op een avond in september stappen we een drukke woning binnen. In de woonkamer tellen we twaalf Bulgaren. Ze zijn naar Nederland gekomen om te werken en wonen nu bovenop elkaar in een krap appartement dat bedoeld is voor een klein gezin. Uiteindelijk worden in het pand achttien matrassen gevonden – een groot deel op een krappe zolder waar je in geval van bijvoorbeeld brand met geen mogelijkheid weg kunt. In de meterkast hangt een briefje: ‘Beste heren, kunnen jullie mij bellen? Gisteren was er kortsluiting.’

We zijn mee met de Haagse Pandbrigade: een team van de gemeente Den Haag dat is opgezet om onder andere de huisvesting van arbeidsmigranten te inspecteren. De stad staat onder druk door het grote aantal buitenlandse werknemers dat huisvesting in de goedkoopste buurten zoekt. De gemeente schat dat er in sommige wijken twee keer zoveel arbeidsmigranten wonen dan er staan ingeschreven. De overbewoning heeft schrijnende en levensgevaarlijke situaties tot gevolg. Zo verwoestte vorig jaar een gigantische brand in de Schilderswijk 23 woningen. Tot de schrik van de gemeente bleken een paar van deze woningen vol te liggen met matrassen. Er woonden veel meer mensen dan bekend.

Lees het complete artikel op de website van pointer.kro-ncrv.nl:

Al jaren grove misstanden rond arbeidsmigranten, maar er verandert weinig. Hoe kan dat?

Foto door: Valerie Kuypers van Martijn Balster wethouder Volkshuisvesting, Welzijn en Zuidwest Den Haag.